Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Atkins Diet - Η εμπειρία μου με τη δίαιτα Άτκινς

Η δίαιτα Άτκινς είναι η πρώτη στη μαύρη λίστα όλων των μεθόδων αδυνατίσματος που δοκίμασα. Όχι ότι υπάρχει και άσπρη λίστα. Πάνω πάνω στη λίστα μου βρίσκεται η χειρότερη δίαιτα, δηλαδή η δίαιτα Άτκινς, κάτω κάτω η λιγότερο χειρότερη. Μην δοκιμάσετε τη δίαιτα Άτκινς! Μην κάνετε αυτό το λάθος!

Καταρχάς μία μικρή εισαγωγή ως προς το περί τίνος πρόκειται αυτή η δίαιτα. Δεν τρώτε καθόλου υδατάνθρακες, αλλά μόνο πρωτεΐνη και λίπος. Αν το κάνετε αυτό για κάποιες μέρες, ο οργανισμός σας που χρειάζεται υδατάνθρακες για να επιβιώσει, αναγκάζεται να κάψει τα αποθέματα λίπους για να δημιουργήσει μόνος του υδατάνθρακες, τουλάχιστον έτσι λέει ο Άτκινς. Παράλληλα υπόσχεται ότι μπορείς να τρως όσο πρωτεΐνη και λίπος θέλεις και έτσι να σκάσεις στο φαΐ και να γλύφεις τα δάχτυλά σου από πάνω αδυνατίζοντας. Τι ωραία που ακούγεται! Μπέικον, αυγά και λουκάνικα για πρωινό, μπριζόλα για μεσημεριανό και σνίτσελ το βράδυ και να αδυνατίζεις.

Ακόμα και αν το κόλπο πιάνει έτσι ωραία όπως μας υπόσχεται ο Άτκινς, όπως κάθε δίαιτα έτσι και η δίαιτα Άτκινς έχει μέσα της στέρηση. Και ΤΙ στέρηση! Όταν λέμε δεν τρώτε καθόλου υδατάνθρακες, εννοούμε ΚΑΘΟΛΟΥ, όχι λίγο. Δεν θα περιορίσετε απλά τη ζάχαρη και τα γλυκά. Αλλά δεν θα φάτε ούτε μία πίκλα και μία ντομάτα με το λαχταριστό μπιφτέκι σας, γιατί έχει υδατάνθρακες. Τι πίκλα, πολύ σας έβαλα. Ούτε ένα κουταλάκι μουστάρδα, ούτε καν ένα φύλλο μαρουλιού. Ψωμάκι θέλατε; Πατατούλες; Μπυρίτσα; Αστειεύεστε! Πάρτε τη μπιφτεκάρα από το τηγάνι να στάζει λάδια, ρίξτε πάνω και ένα κουτάλι μαγιονέζα, άντε και λίγο πιπεράκι, και φάτε να σκάσετε.

Οι υδατάνθρακες μαζί με τις πρωτεΐνες και το λίπος είναι τα κύρια συστατικά της διατροφής μας και χρειάζονται στον οργανισμό μας για ενέργεια. Βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, τις πατάτες και φυσικά με τη μορφή ζάχαρης σε ένα σωρό κατεργασμένες και βιομηχανοποιημένες τροφές, αλλά μέχρι και σε τροφές που ούτε φανταζόσασταν, πχ το γάλα έχει λίγους υδατάνθρακες. Έτσι λοιπόν, επειδή στη δίαιτα Άτκινς οι υδατάνθρακες απαγορεύονται δια ροπάλου, ετοιμαστείτε να τρώτε κρέας για πρωινό, κρέας για μεσημεριανό, κρέας για βραδινό. Τα βαρεθήκατε; Κανένα πρόβλημα! Φάτε σαρδέλες, ανοίξτε μία κονσέρβα τόνο (προσοχή, να μην έχει καμιά σάλτσα) ή φάτε ξηρούς καρπούς (προσοχή, όχι τίποτα κάσιους που γλυκίζουν!). Και θα τα τρώτε για τόσες μέρες, μέχρι που θα ξυπνήσετε ένα πρωί, θα πάτε να φάτε ζαμπονάκι με αυγά και να σας έρθει να κάνετε εμετό μόνο που θα τα δείτε. Επίσης, επειδή σε αντίθεση με τον Άτκινς όλοι οι διατροφολόγοι προτείνουν μία ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά όχι μόνο να αδυνατίσεις, αλλά και να είσαι υγιής, ετοιμαστείτε η χοληστερόλη σας να χτυπήσει κόκκινα, να δυσκολεύεστε στην τουαλέτα και να πρέπει να παίρνετε βιταμίνες σε χάπια συμπλήρωμα για να μην πάθετε και τίποτα στο τέλος.

Εγώ δοκίμασα να κάνω τη δίαιτα Άτκινς, αφού έδωσα 20 ευρώ να πάρω το βιβλίο του και γέμισα το ψυγείο μου με ένα σωρό αλλαντικά, κρέατα και αυγά, πετώντας τα λαχταριστά μηλαράκια, γιαουρτάκια, χμ, εντάξει, τις σοκολάτες. Άντεξα αυτήν την υπέρμετρη, αηδιαστική κρεατοφαγία και ταυτόχρονα την απομόνωση από τον κοινωνικό περίγυρο, εφόσον δεν ήθελα να εξηγώ σε όλους γιατί δεν μπορώ να πιω ούτε μία γουλιά καφέ, για καμιά δεκαριά μέρες. Κατάφερα να μπω σ' αυτό το στάδιο όπου το σώμα καίει λίπος για να παράγει υδατάνθρακες και που μπορείς να εξετάσεις με τα ούρα σου χρησιμοποιώντας κάτι στικ που χρησιμοποιούν οι διαβητικοί. Όμως δεν έχασα ούτε πόντο, ούτε κιλό, παρά μόνο την καλή μου διάθεση. Αν νομίζετε πως για εσάς αξίζει το πείραμα, να θυμάστε: Δεν μπορείτε να ξεκλέψετε κανένα γλυκάκι. Δεν μπορείτε να πιείτε ούτε καφέ σκέτο! Δεν έχει σχέση με θερμίδες η δίαιτα Άτκινς, αφού τρως σαν γουρούνι – επιτρέψτε μου να διορθώσω – τρως σαν αρκούδα. Φέρνει το σώμα σου σε μία τεχνητή έλλειψη και αν φας και το παραμικρό που να έχει υδατάνθρακα μέσα, έστω μία ντομάτα, έχασες το παιχνίδι. Για μένα δεν αξίζει καν να το ξεκινήσεις.

'Έχουν γίνει πολλές έρευνες πάνω στο θέμα της δίαιτας Άτκινς και τα αποτελέσματα είναι ποικίλα. Γενικά, όπως τις περισσότερες φορές με τις επιστημονικές έρευνες, ο καθένας λέει του κεφαλιού του και δεν υπάρχει κανένας να μας πει με βεβαιότητα αν η δίαιτα Άτκινς κάνει κάτι ή όχι και αν είναι ανθυγιεινή ή όχι. Οπότε μένει πάλι σε εμάς να αποφασίσουμε αν θέλουμε να πειραματιστούμε με το σώμα και κυρίως με τα νεύρα μας. Όσο για μένα, ευχαριστώ, δεν θα (ξανα)πάρω. Πάω τώρα να φτιάξω τον περιποιημένο καπουτσίνο μου με το αφρόγαλα, την κανελίτσα και το κουταλάκι τη ζαχαρίτσα του (υδατάνθρακες!!!) και σας χαιρετώ. Να είστε προπάντων καλά!

17 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις καθόλου δίκιο
      Προφανώς δεν την έκανες σωστά, γιατί εγώ την κάνω εδώ και 6 μήνες τώρα, έχω χάσει 22 κιλά και δεν έχω στερηθεί ΤΙΠΟΤΑ άλλο εκτός από αυτά που ούτως ή άλλως θα στερούμουν με μια οποιαδήποτε δίαιτα, γλυκά, μακαρόνια, πατάτες κλπ... Εντάξει, για να είμαι δίκαιη, μου έχουν λείψει τα φρούτα, αλλά παίρνω καθημερινά βιταμίνες όποτε στον οργανισμό μου δεν έχει κανένα αντίκτυπο. Οσο για τα υπόλοιπα που λες, πλέον και μπύρες πίνω και κάσιους συγκεκριμένα τρώω που είναι τα αγαπημένα μου, και σαντιγύ με στέβια, και ντομάτες και συνεχίζω να χάνω 1 κιλό την εβδομάδα!
      Μην είσαι λοιπόν τόσο απόλυτη! Το ότι δεν σου ταιριάζει εσένα μια διατροφή είναι σεβαστό, δεν μπορείς όμως να τη "θάβεις" έτσι. Τέλος το αν θα φας σα γουρούνι, εξαρτάται από τον άνθρωπο. Το ότι μπορείς να φας σα γουρούνι (αν θες) δε σημαίνει ότι είσαι υποχρεωμένος κιόλας!
      Οσο για τη χοληστερίνη που λες, σε πληροφορώ ότι και εξετάσεις αίματος έκανα πρόσφατα και ούρων και ήταν καλύτερες από ποτέ!

      Διαγραφή
    2. Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Εμένα δεν μου 'κατσε καθόλου καλά αυτή η δίαιτα και η αλήθεια είναι σπανίως διαβάζεις αληθινές εμπειρίες στο Ίντερνετ, παρά μόνο τις διαφημίσεις των εταιρειών με τις φανταχτερές υποσχέσεις τους. Όποια και όποιος επισκεφτεί αυτό το ιστολόγιο, μπορεί να διαβάσει τη δική μου εμπειρία και τη δική σου και να κρίνει μόνος του / μόνη της.

      Διαγραφή
  2. Η αδερφή μου έχει καταστρέψει τον μεταβολισμό της από δίαιτες και διατροφές και έχει και όζους στον θυρεοειδή(πράγμα που κάνει πάρα πολύ δύσκολη την απώλεια βάρους)να φανταστείτε από τις πολλές αυξομειώσεις βάρους έφτασε να έχει βασικό μεταβολισμό 800 θερμίδες!Πριν ένα χρόνο ξεκίνησε την Άτκνις και άρχισε να χάνει θεαματικά χωρίς στερήσεις χωρίς τίποτα,για γλυκό έτρωγε την σοκολάτα και το σιρόπι sweet & balance καο τις σοκολάτες fytro και έκανε και συνδυασμούς με morfat και γενικά πολλές και ποικίλες άλλες συνταγές για κρέπες και άλλα πολλά.Επίσης έπινε άνετα καφέ,τσάι,κρασί που και που και light μπύρες.Τώρα έχει περάσει 1 χρόνος έχει πολύ ωραίο σώμα και έσφιξε κιόλας χωρίς γυμναστική.Τώρα τρώει κανονικά χωρίς υπερβολές από τα πάντα και ο μεταβολισμός της ανέβηκε και οι εξετάσεις της είναι καλύτερες από ποτέ και χωρίς να παίρνει βιταμίνες. Παλιά είχε χαμηλό αιματοκρίτη τώρα πια ο αιματοκρίτης της είναι τέλειος. Βλέποντάς την πέρυσι πρότεινα την δίαιτα στην κολλητή μου και είχε και αυτήν τα ίδια αποτελέσματα και δεν την αλλάζει με καμία διατροφή.Επίσης η κολλητή μου την πρότεινε και σε μία άλλη κοπέλα και έχασε 15 κιλά σε 2 μήνες και δεν τα ξανά έβαλε από τότε. Και δεν είναι μόνο τα κιλά σας λέω έχουν κάνει και οι 3 σωματάρες. Πριν δυο βδομάδες την ξεκίνησα και εγώ και έχω χάσει 5 κιλά. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη από την Άτκινς και δεν νιώθω ούτε στέρηση ούτε πείνα και το αστείο είναι ότι ψάρια δεν τρώω καθόλου γιατί δεν μου αρέσουν. Εμείς κάνουμε την νέα έκδοση της Άτκινς και δεν αγοράσαμε το βιβλίο, από το ίντερνετ την είδαμε. Θα συμφωνήσω με την Fay στο ότι μάλλον δεν κατάλαβες την φιλοσοφία της δίαιτας και είναι απόλυτα λογικό το 'χω πάθει και 'γω αυτό πιο παλιά με την Άτκινς για αυτό είναι καλό να έχεις άτομα να μιλάς μαζί τους που είναι στην ίδια θέση με εσένα για να αλληλοβοηθιέστε :) Θα σου δώσω ένα site (μπορεί και να το ξέρεις δεν ξέρω) το οποίο είχε ανακαλύψει πέρυσι η αδερφή μου και είμαστε και οι 4 μέλη πια και το συμβουλευόμαστε συχνά πυκνά(εννοείται free).Εκεί μέσα θα λυθούν τυχόν απορίες σου και θα δεις ότι άδικα απογοητεύτηκες από αυτήν την διατροφή.Το site είναι: http://www.lowcarblife.org/
    έχει μέσα και συνταγές οικονομικές και εύκολες.Σου εύχομαι να τα πας καλά να σου ταιριάξει και να κάνεις και συ ένα πολύ ωραίο σώμα όπως τα κορίτσια έτοιμη για παραλία :) Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. *α, και κάτι ακόμα,η φίλη μου σώθηκε από την φριχτή αρρώστια της νευρικής βουλιμίας,η atkins δεν περιορίζει την ποσότητα, μπορείς να φας όσο θες και ότι ώρα θες από τις επιτρεπόμενες τροφές,έτσι οι τύψεις που σου δημιουργεί μια βουλιμική κρίση (η οποία σε οδηγεί σε πρόκληση εμετού)σταματούν, έτσι το άτομο δεν έχει λόγο να προκαλεί εμετό η να μένει νηστικό.Δεν έχει χάσει κιλά βέβαια,μόνο πόντους,αλλά δεν έχει βάλει γραμμάριο, τρώει αρκετά έχει σταματήσει τους εμετούς, και είναι υγιέστατη και λαμπερή σε σχέση με άλλες στερητικές δίαιτες που έκανε.Τρώει και ντομάτα!και σάλτσα! και για πρωινό φτιάχνει κρέπα,η τυρόπιτα κ κλπ κλπ απο τις συνταγές χαμηλών υδατανθράκων φυσικα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κάθε δίαιτα έχει διαφορετικό αντίκτυπο σε διαφορετικούς οργανισμούς. Η Άτκινς είναι φρίκη, για τον εξής λόγο: δεν είναι δυνατόν να βασίζεις την καθημερινή σου διατροφή στις πιο καρκινογόνες τροφές (κρέας, αλλαντικά κτλ) και να μην τρως φρούτα και λαχανικά. Αυτό το θεωρώ έγκλημα. Επίσης κάποια στιγμή θα σταματήσεις τη δίαιτα αυτή γιατί θα σιχαθείς την κρεατίλα. Θα έχεις συνηθίσει να τρως μεγάλες ποσότητες φαγητού και θα την πατήσεις! Η λύση είναι να τρώμε απ' όλα, λίγο. Και το λίγο είναι μια πειθαρχία που πρέπει να έχεις εφ' όρου ζωής αν θέλεις να είσαι λεπτή γυναίκα. Παρατηρήστε τις λεπτές γυναίκες: ακόμα και πίτσα τρώνα. Αλλά θα φάνε ΕΝΑ κομμάτι, το πολύ δυο. Επίσης αυτή η τακτική με την πρωτεϊνη (Atkins, Dukan) είναι υποκατάστατο της γυμναστικής... Είναι η διατροφή της βαρεμάρας...και έτσι δεν χτίζεις τίποτα υγιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια ειναι οτι αν δεν έχεις σαλτσουλες να βουτηξεις, μακαρονακια και πατατουλες να συνδυάσεις, δεν έχεις λόγο να ...γουρουνιασεις! Επιπλέον, όταν χάνεις 300 με 400 γραμμάρια τη μερα, σου κάνει καρδιά να συνεχίσεις! Η γυμναστική ειναι άλλο κεφάλαιο! Αν χαθούν τα πολλά κιλά πιο εύκολα θα πάρεις απόφαση να πας γυμναστήριο η έστω να συνεχίσεις με μια πιο υγειινη διατροφή! Μερικοί άνθρωποι δεν αντέχουν την αναμονή του 1κιλου την εβδομάδα που θα ήταν ιδανικό! :-)

      Διαγραφή
    2. Πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε δίαιτα μόνοι σας καλό είναι να έχετε διαβάσει πρώτα.
      Η δίαιτα που πρότεινε ο Ατκινς το 1972, και που είναι αυτή που περιγράφεις, ήταν αποκλειστικά σχεδόν πρωτεϊνική και ο στόχος ήταν γρήγορη απώλεια βάρους σε μικρό διάστημα για ασθενείς αυξημένου κινδύνου που επρόκειτω να υποβληθούν σε επεμβάσεις, κυρίως καρδιοχειρουργικές. Δεν ήταν διατροφή για όλη σου τη ζωή.
      Η νέα Άτκινς έχει άφθονα λαχανικά, προωθεί τα άπαχα κρέατα και περισσότερο το ψάρι σε σύγκριση με το κρέας, ενώ σταδιακά κ αναλόγως με τη φάση στην οποία είσαι προστίθενται σταδιακά και τα φρούτα.
      Άλλωστε το φρούτο είναι υγιεινή τροφή όταν καταναλωθεί συγκεκριμένες ώρες κ με συγκεκριμένες προϋποθέσεις κ σε συγκεκριμένες ποσότητες. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι απλώς συσσωρευμένη ζάχαρη.
      Μην αναπαράγετε ό,τι διαβάζετε δεξιά κ αριστερά χωρίς να έχετε πρώτα ελεγξει την εγκυρότητα της δημοσίευσης.

      Διαγραφή
  5. όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για τη δίαιτα atkins μπορεί να διαβάσει και το άρθρο
    μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προφανώς δεν την έκανες σωστά. Δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση τους υδατάνθρακες. Αποκλείει τους κακούς υδατάνθρακες, που είναι η ζάχαρη, τα πατατάκια, το άσπρο αλεύρι κ.ο.κ πράγματα που ένα περίπου απαγορεύουν όλες οι δίαιτες. Και πουθενά δεν λέει να τρως μέχρι σκασμού. Τρως μέχρι να χορτάσεις. Ακόμα και οι vegan μπορούν να ακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα. Εγώ προσωπικά δεν θα την έλεγα δίαιτα αλλά ένας ιδανικός και υγιεινός τρόπος ζωής. Και αν κάποιος δεν θέλει να αγοράσει το βιβλίο για να το επιβεβαιώσει, ας το ψάξει λίγο στο site της Ατκινς αλλά και στο http://www.lowcarblife.org.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανως η γυναικα δεν ξερει να διαβαζει, αφου αναφερει οτι πρωτα αγορασε και το βιβλιο και μετα λεει οτι απαγορευει εντελως τους υδατανθρακες, πολυ αστειο πραγματικα. Συμφωνω με ολα οσα ειπες, ακολουθω τη διατροφη Ατκινς απο τον Ιουνιο και πραγματικα, χωρις υπερβολη, εχει αλλαξει τη ζωη μου, ουσιαστικα με εσωσε. Κανω διαιτες απο 13 χρονων και η Ατκινς ειναι η μοναδικη που μου εξαφανισε τη πεινα και τη λαιμαργια και αν καποιος ψαξει στο ιντερνετ το ιδιο λενε οι περισσοτεροι που την εχουν ακολουθησει!

      Διαγραφή
  7. έλεος αφου δεν έχεις ιδέα γιατι γράφεις και άρθρο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε παιδιά εμένα το πρόβλημα μου είναι το γάλα στον καφέ. Σε κάποια site το επιτρέπουν σε άλλα όχι. Κρίμα είναι να την κάνω κ να μην έχω τα επιθυμητά αποτελεσματα λόγω γάλα. Τι ισχυει τελικά ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ολο μαλακιες. 20 γραμμαρια υδατανθρακων σημαινουν τρεις σαλατες.. επιτρεπει υδατανθρακες μια χαρα. Εχω χασει 20 κιλα. Μεχρι και γλυκα μπορεις να κανεις. Και μαφινς και απο ολα αρκει να εχεις ορεξη. Οτι να ναι καποιοι γραφουν και τα δημοσιοπουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ πάντως έχασα 25 κιλά ξεκινώντας με την Ατκινς για ένα μήνα και στη συνέχεια με δίαιτα πιο χαλαρή από διαιτολόγο. Δεν κάνει για γυναίκες δεν την αντέχουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. What is the Best Baccarat Strategy? | Wolverione
    Baccarat is 제왕카지노 the most popular table game of strategy worrione and, with the 인카지노 exception of the roulette variant, the Baccarat player can bet on either the wheel or the

    ΑπάντησηΔιαγραφή